vineri, 3 iulie 2009

Creme si nu numai...


Creme
Crema jofree

4 oua
4 linguri zahar pudra
250 gr. unt
1 pachet cacao
nuci macinate
Se mixeaza untul impreuna cu zaharul pudra pana devine cremos; se adauaga cacaoa; se separa albusurile de galbenusuri; se adauga galbenusurile la compozitie unul cate unul, apoi albusurile batute spuma; se poate adauga esenta de rom dupa gust sau foarte bine lichior de wisky sau orice alta aroma de alcool doriti. Se adauga nucile macinate!


Crema ganache
200 ml. frisca lichida
200 gr. ciocolata

Se rupe in cubulete ciocolata; frisca se pune la foc mic (nu trebuie sa fiarba), se adauga cubuletele de ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza intreaga compozitie.
Se da la rece 3-4 ore sau peste noapte. Scoasa de la frigider, se mixeaza pana se ingroasa!


Mousse de ciocolata
300 ml. frisca lichida
200 gr. ciocolata
5 gr. gelatina

Ciocolata se topeste in 150 ml. frisca (nu trebuie sa fiarba);

se pune gelatina in crema, se amesteca bine si se lasa la racit.



Separat se mixeaza frisca ramasa de 15o ml.



Cand compozitia s-a racit se amesteca cu frisca;se pune in forma si se da la frigider.  





Pentru decorat, acoperit torturi buttercream250 gr. unt/margarina
200 gr. zahar pudra
Se freaca bine pana devine ca o crema; se foloseste pentru acoperirea torturilor, pentru umplerea lor (se pot adauga diverse arome, alune tocate marunt, etc.) sau ca baza pentru pasta de lapte praf / pasta de zahar / gum paste.


 

glazura de ciocolata
'a la ramo (o imbratisez si ii multumesc pe aceasta cale)125gr. margarina
9 linguri zahar
3 linguri cacao
Ingredientele de mai sus se pun intr-un vas si se lasa sa dea in clocot, se amesteca continuu. Compozitia nu se intareste foarte tare, adica dupa ce se intareste nu curge, dar nici nu se rupe cand vrei sa tai "prajitura".sau zaharul se inlocuieste cu fructoza (de exemplu:70 gr. margarina, 2 si 1/2 linguri fructoza, 1 lingura cacao)

Pasta de zahar (de pe:
http://www.culinar.ro/)
450 gr. zahar pudra
50 gr. energizant (sau glucoza)
 de exemplu folosesc doar energizant.
30 ml. apa plata
5 gr. gelatina
Gelatina se pune in apa, se lasa sa se umfle; se pune pe foc (nu trebuie sa fiarba, doar sa devina lichida) sa se dizolve si se adauga energizantul/glucoza dupa caz.Lichidul se pune intr-un vas si se adauga zaharul pudra treptat; la inceput se amesteca/lucreaza cu o lingura din lemn si mai apoi se framanta precum un aluat. Daca se lipeste se adauga zahar pudra, daca e prea tare apa; se lucreaza ori cu zahar presarat mereu pe masa de lucru, ori cu amidon, ori cu ulei... asta sa nu se lipeasca.Se intinde cu "rolling pin" sau un sucitor precum la aluat. Trebuie lucrat repede, fara intreruperi deoarece pasta de zahar cum trece timpul se intareste si nu mai e maleabila. Foaia se pune peste tort. Blatul trebuie acoperit inainte de a pune foaia cu un strat subtire de unt/marmelada/ gelatina calda ca sa fie lichida, in situatia asta foaia se lipeste si nu aluneca.Peste foaia de pasta de zahar se pot pune: decoratiuni de tot felul, frau liber imaginatie voastre...






5 comentarii:

  1. deja mi-a plouat in gura...frate faci niste dulcuri! de moare lumea si asa nu papa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit Andra :)
    Multumesc frumos pt. apreciere, esti draguta! Nu asta este intentia mea, sa moara lumea :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii ca la urmatorul tort va trebui sa incerc si eu un astfel de artificiu, cred ca ii voi lasa fara cuvinte( asta in conditiile in care imi va si reusi :) ). Acum am facut un Kinder Pingiu, deci nu s-a pretat la reteta mea, dar pe viitor, promit ca o voi face si eu. Mersi de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. By the way,am uitat sa-ti zic ca ai un nume foarte frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bun venit Roz si multumesc frumos atat de vizita, cat si de comentariu! Multa bafta in ceea ce ti-ai propus si sa-mi dai de veste ce a iesit ;)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere